| architecture  |  planning  | urban design | sustainability  |  preservation |

residential

academic

mixed-use/urban design

commercial

competitions/studies

Grand Central Terminal

New York, NY

The redevelopment of Grand Central Terminal is the culmination of three decades of effort to save this major world landmark.

 

Modeled upon the successful redevelopment of Union Station in Washington, D.C., the program for Grand Central is intended to make the building economically self-sufficient through rejuvenation of its income-producing spaces, and through major historic restoration.

 

Phil Loheed was fortunate to have several roles in this important project. He was instrumental in convincing the Metropolitan Transit Authority to engage the redevelopment ream of LaSalle Partners with Williams Jackson Ewing, using a multi-media presentation emphasizing the character of the proposed redevelopment plan and its "spirit". LDP was subsequently retained as Retail Design Consultant to the project, and worked to establish a viable commercial plan including input to vertical circulation, architectural configuration, and merchandising plans for the Main Waiting Room, Lower Concourse and Incoming Train Room.

 

We also provided a variety of marketing materials to the project, including the design and production of its Marketing Brochure.

 

Client:

LaSalle Partners, Williams Jackson Ewing

 

Completed:

1996

"Let us now praise Grand Central... Let us salute it for what it has meant in the past and for what it has done for the future."  - Jacqueline Kennedy Onassis  1982

 

Grand Central Terminal, upon its original completion, was perhaps the place of origin for many concepts synonymous with public hospitality around the world. The intent of the present update is to restore the building to its former standard as a modern wonder of convenience, service and delight. Philip Loheed was continuously involved in the Schematic and Design Development process as he collaborated with Beyer Blinder Belle Architects.

 

Philip reviewed and made input to circulation patterns and elements, storefronts and demising frames, public space modifications, tenant design criteria, and merchandising planning for the overall project. In fact, we prepared merchandising plans several years earlier, which were made to illustrate the Master Retail Plan study carried out by Williams Jackson Ewing in 1992. (Those plans were reutilized by GCT Venture to illustrate its proposal to the MTA of October 1993.  Philip supported this successful effort to get the project with a "spirit" show using triple projector format.)

 

During 1994 - 1996 Phil prepared detailed documents and program use analyses for the Lower Concourse, the Main Waiting Room and the Incoming Train Room. The included details of lighting, graphics, public space furnishings, and special retail concepts.

 

Beyond restoration of the historic details and materials, we have contributed to recapture of the enormous range of uses required to "activate" and graciously support the visitor - while also providing the Terminal with long-lost revenue for maintenance and capital development of the physical structure.

 

This process goes back to the campaign to save the Terminal championed by an extraordinary range of citizens - including artists, performers, architects, politicians and many others.

 

We also provided a variety of marketing materials to the project, including the design and production of its Marketing Brochure.

 

Client:

LaSalle Partners, Williams Jackson Ewing

 

Completed:

1996

mixed-use/urban design

|  design partnership plus  |  loheed design partnership  |  1310 broadway  |  suite 103  |  somerville, MA 02144  |